fredag 29 maj 2009

Skåp 1 utställt på Rhösska museet

30/5 – 16/8

Fyrtiofem masterstudenter visar sina examensarbeten i
design och konsthantverk från HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk och HDK Steneby, Göteborgs universitet. Skåp 1 är ett av verken.

Utställningsperiod: 30 maj - 16 augusti
Öppettider: tisdag 12-20, onsdag-fredag 12-17,
lördag-söndag 11-17
Plats: Röhsska museet, Vasagatan 37-39, Göteborg
Pressvisning: 28/5 kl 11
Vernissage: 30/5 kl 12

Skåp 1
De osynliga tingens förvar


Johannes Tjernberg, 2009
Foto: Kalle sanner

Fotomiljö: Mölndals Museum




Våra hem rymmer en del viktiga ting. Dessa ting är nödvändigtvis inte värdefulla för oss därför att de bär på särskilt ekonomiska eller estetiska kvaliteter utan för att de bär på våra minnen och vår historia. Vissa av tingen i denna kategori har framstående platser i våra hem. Ibland är det en vas på ett fönsterbräde eller också är det ett fotografi på en nära vän eller släkting på byrån. Men så finns de ting i denna kategori som är de osynliga, tingen som ligger under ytan. Kanske är det arvegods i form av morfars gamla guldklocka. Måhända är det ett Eifeltorn i miniatyr, ett minne, en souvenir från resan eller kanske är det breven, kärleksbreven från ungdomen. Dessa ting, de osynliga är värda en mer betydande plats i våra hem och kanske är det i detta skåp.

Jag har tillägnat detta skåp att tjäna som ett värdigt förvar för dessa, de osynliga tingen.

NEXUS

Johannes Tjernberg & Rasmus Malbert, 2008
Photo: Rasmus Malbert


Det två lamporna hör ihop genom sin gemensamma form. Utan den ene är den andre ofärdig. Detta förstärks då de två lamporna verkar var och en för sig. De är inte var sin enhet, de är sprungna ur en och samma kropp, de är länkade till varandra och får näring ur samma källa. När Nexus är sammansatt länkas de båda ljuskällorna och bildar tillsammans ett tredje sken.

Delusion

Handtuftad matta

Johannes Tjernberg, 2008


Delusion är en matta med många möjligheter. Bilderna ovan visar en lösning där varje romb är en egen modul som sätts samman med varandra genom kardborreband på modulernas undersida.


Glänta

Tävlingsförslag till Stand On Your Own 2009

Johannes tjernberg, 2008


Kort och gott betyder glänta en öppning i skogen. I ett vidare perspektiv skapar skogens gläntor i sällskap med annan, en rytm och ett drama. En glänta är en plats för paus. Skogens träd skapar upplevelsefilter. Upplevelsefilter som ständigt förändrar i interaktion med betraktarens rörelser. Glänta vill med sitt koncept bjuda betraktaren på en upplevelse i olika steg. Trädstammarna verkar som filter och beroende på var betraktaren befinner sig, i eller utanför montern, är vyn en annan.

Trädgrupperingarna skapar en rytm och ett djup i montern, ett djup som förstärks av landskapet på monterns bakre vägg. Landskapet är väldigt vagt/transparant representerat, bilden är mer eller mindre tydlig beroende på hur långt ifrån den man befinner sig. Bildens motiv placerar gläntan vid en sjö. Mitabs monter beskrivs som en glänta vid en sjö, en plats för paus.


Mitt andra hem

Café/scen, Andra långgatan 20, Göteborg

Johannes Tjernberg, ritat & byggt 2007/2008


Bakom kulisserna på teatern är allt svart. Svart beskriver inte stämningen utan interiören. Svart kamouflerar då ridån går åt sidan. Stämningen där bakom är levande, varm och hjärtlig.

CEO

Johannes Tjernberg & Staffan Holm, 2007

Foto: Kalle Sanner


När vi blir äldre har vi en tendens i att stagnera. Barndomens okritiska kreativitet, frihet och lekfullhet är glömd och på vägen har vi blivit tråkigare och proprare. Som designer är vårt viktigaste verktyg vår lekfullhet. Via vår lekfullhet har vi möjlighet till att lösa designproblemen på ett överraskande sätt.

CEO är en maktpersons skrivbord med en glimt av en svunnen barndom. En barndom när livet var enklare och friare. CEO vill bjuda direktören på en resa tillbaka. På en resa till en tid då livet var fullt av lekfullhet, då livet var roligare och då direktören var bättre på att visa känslor.


Sybiosis

Johannes Tjernberg & Staffan Holm, 2007



Om inte en matbordslampa planeras som en pendelarmatur hur kan den då se ut? Detta koncept skapar en intressant relation mellan bord och armatur. Lampan och matbordet är beroende av varandra, de lever i symbios.
5 extra m2

Friggebodens nya förutsättningar

Johannes Tjernberg & Staffan Holm, 2007

2008 fattade regeringen beslut om att friggebodens bygglovsfria tillåtna area ska ökas med fem kvadratmeter och numera kan man alltså uppföra friggebodar om totalt 15 kvadratmeter. Detta skapar helt nya förutsättningar för hur friggeboden kan komma att användas och skapar nya intressanta möjligheter inte bara för brukaren utan också för designers och arkitekter. Nedan syns två exempel av fem, i ett projekt som hade för avsikt att resultera i ett konceptbibliotek med idéer och svar kring friggebodens nya förutsättningar

"Tvådelad"




"Arkivskåpsmodellen"